Menu

Oplevelser for livet hos bjørnene i Rocky Mountains

Et ophold på Cross River Wilderness Centre i Canada er en oplevelse for "body, mind and spirit"
af Claus R. Hebor - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - Se opsat artikel i Magasinet Rejs

Vi vågnede midt om natten ved nogle lyde udenfor. Lydene kom fra et dyr, der trampede rundt, snuste og gned sig op af tipi´en. Ingen tvivl om, at det var et stort dyr – meget stort …
Nu er det ikke usædvanligt at høre dyr, når man overnatter i naturen, men det bliver en noget mere intens oplevelse, når man er alene med sin hustru og 2 teen-age´ere i en indiansk tipi i bjørneland i de canadiske Rocky Mountains. Endda så langt oppe i bjergene, at der ikke er livliner som huse i nærheden eller mobildækning.
”Det er en bjørn”, var vores første tanke. Et spændende og smukt dyr, som alle Canada-rejsende glæder sig til at opleve, men nok ikke som besøgende om natten udenfor en tipi. Helle var sikker på, at bjørnen nemt ville høre vores hjertebanken. Ingen af os havde behov for at gå ud i den kulsorte nat for at checke, hvad det var, der forstyrrende vores nattesøvn.
Så der lå vi … og holdt vejret.

Ferie i naturen
Vi var ankommet til det vestlige Canada et par dage forinden og tilbragte vores første nat i tipi ved Cross River Wilderness Center i Kootenay National Park.
Stedet har specialiseret sig i aktive oplevelser med vandreture og river-rafting i Rocky Mountains, guidede ture med nærkontakt til områdets mange dyr og en indføring i indianernes naturopfattelse og spirituelle verden.
Cross River Wilderness Center består af en main lodge med køkken og opholdsstue, en række ægte canadiske log cabins som gæstehuse og som nævnt en tipi-lejr. Det ligger højt oppe i de smukkeste bjerge langt fra enhver anden civilisation - og naturligvis uden TV, PC, mobildækning og andet forstyrrende og unødvendigt gods. Her er der fokus på naturen og oplevelserne.
Idéen med Cross River Wilderness Center er, at her kommer man ikke som turist, der har betalt for at få forevist naturen, men som en gæst, der med respekt for naturen, dyrene og beboerne får lov til at opleve eventyret i pagt med den indianske naturopfattelse, fortæller Robert og Marilyn Patenaude, der er værter på stedet.
Stedet bygger på bæredygtig turisme, men det stiller ikke andre krav til gæsterne end et åbent sind og lysten til at være der på naturens præmisser. De mest iøjnefaldende eksempler er den træfyrede, udendørs jacuzzi, der virker mere ærlig end bare at tænde for en kontakt, og de solceller på taget, der sørger for den smule elektrisk lys, man har behov for. Man er alligevel så træt om aftenen, at man ikke sidder længe oppe ved elektrisk lys, og ellers leverer stjernerne den smukkeste lysbaldakin. Alene det at sidde om natten og kigge på den tindrende klare stjernehimmel helt fri for forstyrrende lys og forurening fra byer giver plads til store tanker om, hvor fantastisk universet er.

Appetit i mere end én forstand
Dagene ved Cross River Wilderness Center går typisk med vandreture i de storslåede Rocky Mountains. Familien Patenaude og de øvrige guider er altid klar til at finde præcis de vandreture, der passer gruppens kondition og ønsker.
Et af vores højdepunkter var en 13 km hike på Sinclair trail til et højt bjergpas, hvor vi spiste den medbragte frokost i strålende sol til udsigten af endeløse rækker af bjergtoppe og farvestrålende blomsterenge. Sådan en oplevelse bliver kun større, når man selv arbejdet sig derop til fods.
Tilbage til lodgen efter en lang vandretur er det himmelsk at få serveret marineret, grillet elk-steaks med pilaf af vilde ris og skovens svampe, efterfulgt af en kop god kaffe og en snak med de andre gæster om dagens begivenheder og livets store og små emner.
For når man som familien Patenaude har indrettet sig på at give gæsterne ægte og store naturoplevelser, så skal maden også være derefter. Vi blev forkælet med nyfanget laks, vildt og friske grøntsager og bær, hvoraf meget er hentet i skoven rundt om lodgen. Alt bliver lavet helt fra bunden af kokken Jeff, som starter hver morgen kl. 5 med at lave grovbrød, hashbrown med bacon og muffins med ny-plukkede skovbær. 

Naturen som spirituel oplevelse
En helt enestående oplevelse hos Cross River Wilderness Center er deres indføring i indianernes naturopfattelse og spirituelle verden. På området bor Sequoyah Trueblood, der som First Nation Elder eller ældstemedlem respekteres for sin viden og klogskab. Han tog imod os og introducerede os til området ved Cross River.
Han fortalte bl.a. om den hellige plante Sage, som er en vild sort af salvie. Gennem mange århundreder har indianerne anvendt røgen fra Sage til at rense krop og sjæl for sygdomme og dårlige tanker. Desuden holder den myg og insekter væk, og da vi var installeret i tipi´en rullede vi små Sage-kugler, som vi afbrændte og nød den dejlige, krydrede duft. Og det virker mod myg – vi fik ikke et eneste myggestik hele natten.    
Troy, søn af Robert og Marilyn, gav os en lang og helt fortryllende introduktion til indiansk tankegang. Med udgangspunkt i deres tætte forhold til naturen fortalte Troy smukke indianske legender fra Kootenay, om Mother Earth og Father Sky, og hvordan vi alle er en del af det store kredsløb. Vi fik virkelig udvidet vores mentale horisont omkring menneskets samhørighed med jorden, dyrene og naturen.
Tankevækkende var det, at vi alle kunne nikke genkendende til nogle helt grundlæggende træk i os, der stammer helt tilbage fra urtiden, men som vi langsomt mister i takt med, at vi kommer mere og mere på afstand af naturen.
Det var en spændende og smuk indføring, hvor man både med sin hjerne – men så sandelig også med hjertet – fandt ud, hvor vigtig naturen er for os, og hvorfor vi skal respektere og passe på den. En logisk og spirituel lektion helt uden de traditionelle løftede pegefingre og anslag til dårlig samvittighed, som vi bliver overdænget med i vores kultur. Vi kom alle derfra meget klogere på naturen og verden – og på os selv. Og det er bestemt ikke det ringeste, man kan give sig selv og sine børn. 

Her er bjørnen konge
Dyrelivet er et kapitel for sig i Kootenay National Park. Udover de mange små egern i alle afskygninger oplevede vi coyote, ulve, hjorte og de store elks. En elk er vel at mærke ikke en elg, men en hjort på størrelse med en elg. Og på vores vandreture snakkede vi om den store bjørn, der var bag næste træ, men som altid var forsvundet, før vi fik øje på den.
Mange vil måske være nervøse for at vandre i Rocky Mountains på grund af risikoen – eller chancen (alt efter temperament) - for at møde en bjørn. Af folkene på Cross River Wilderness Center fik vi et godt kendskab til bjørne og lærte, at hvis man behandler dem med respekt, så er risikoen for farlige situationer meget lille. Bjørne angriber og spiser ikke mennesker, og det er kun, hvis de bliver forskrækket, eller man er for tæt på, at de stiller sig truende an. Man skal gøre opmærksom på sig selv i skoven ved at give lyd fra sig, så bjørnen har tid til at forsvinde, eller - hvis man er kommet for tæt på – man må selv roligt trække sig tilbage. Set fra en indiansk tankegang, så skal man anerkende, at bjergene er bjørnens enemærker. Vi skal være der på dyrenes præmisser og indrette os efter dem – og ikke omvendt.
Vi hørte senere en historie om et par mountain-bikere, der i fuld fart ned af et bjerg var kørt ind i en bjørn. Ikke underligt, at bjørnen blev noget overrasket og lidt knotten daskede til dem, men begge overlevede uden større skader.
En af de sidste aftener på Cross River Wilderness Center hørte vi fra nogle andre gæster, hvordan de var kommet til at overraske en stor grizzlybjørn og hendes unge på deres vandretur i bjergene. Bjørnemoderen ville naturligvis forsvare sin unge, og stod i fuld højde – op mod 2,5 meter - umiddelbart foran guiden. Bjørnene forsvandt dog hurtigt, da de fandt ud af, at menneskene respekterede bjørnenes ret til området. Guiden snakkede faktisk med bjørnen.
Så der er mange bjørne i Kootenay National Park, og selvom de grundlæggende er sky overfor mennesker, så skal man have respekt for dem.
Vi var så heldige, at vi så en bjørn senere på rejsen – endda på den rimeligt trafikerede Icefield Parkways mellem Banff og Jasper. Bjørnen spiste fredeligt bær fra en busk i vejkanten, og vi kunne nyde synet af det imponerende dyr fra vores bil.

Vær åben for eventyret
Det bringer os tilbage til fortsættelsen på vores natlige opvågning i tipi´en. Det er bestemt ikke usandsynligt, at en bjørn lige skulle undersøge tipi-lejren. Om det så var en bjørn - eller blot en elk – det fandt vi aldrig ud af. Det betyder egentlig heller ikke noget. Vi husker stadig den nat i tipi´en.
Netop uvisheden om det var en bjørn kombineret med vores nye indsigt i menneskets spirituelle samhørighed med naturen, gør at oplevelsen er blevet til et eventyr, der lever i os længe efter. Et bevis på, at når man opsøger eventyret og mærker verden, så mærker verden dig.
Vi fandt det i det helt enestående Cross River Wilderness Center i en afsidesliggende krog af de canadiske Rocky Mountains.

Faktaboks:
Cross River Wilderness Center ligger på grænsen til Kootenay National Park ca. 100 km syd for Banff  mod Radium Hot Springs.
Stedet tager mod gæster fra maj til oktober.
Afstand fra Calgary: 225 km.
Aktiviteter: Hiking, backpacking tours, river rafting, kano, mountainbike, wildlife viewing, inter-cultural teachings, nature-based education, arts & natural crafts retreats og meget andet.
Stedet tilbyder også færdigpakkede flerdagsture med forskellige temaer.

Læs mere om Cross River Wilderness Centre på: www.crossriver.ca.

Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – aug. 2006

.

 
Nogle af nætterne overnattede vi i tipi, hvor vi virkelig følte os midt ude i den vilde natur. Foto Cross River Wilderness Center
 
Udsigten fra main lodge i Cross River Wilderness Center er simpelthen enestående – og leverer langt bedre programmer end nogen TV-station. Foto: Cross River Wilderness Center.

Bjergene i Kootenay Nat. Park i de canadiske Rocky Mountains er simpelthen ubeskrivelige. Foto Cross River Wilderness Center

Robert Patenude, der er en passioneret ”bjerg-mand” og en meget inspirerende guide, tog mig på meget lærerige hikes i bjergene omkring Cross River Wilderness Center. Foto: Claus Hebor
 

Så tæt kan man komme på en bjørn – når man har den rigtige guide med. Foto: Claus Hebor

Charlotte på wilderness vandring langs Koortenay River midt ude i Rocky Mountains blandt bjørne og elks. Foto Claus Hebor 

Vandretur på Sinclair Trail. Foto: Claus Hebor

Charlotte slapper af efter en lang bjergvandring ved vores hyggelig log cabin ved Cross River Wilderness center. Foto: Claus Hebor 
 
Gå til top