Menu
West Cork Whiskey - en succes fra det fjerneste hjørne af Irland

Fra dybhavsfiskeri til whiskeydestilleri med eksport til 35 lande

I Irland er der ikke langt fra tanke til handling. Eller som de sikkert vil sige hos West Cork Distillers: der er ikke langt fra dybhavs-trawling til whiskeyproduktion. Og selvom destilleriet ligger langt væk fra alting og de store byer i Irland, så har de tre arbejdsomme ejere fået stor succes med omfattende eksport til bl.a. Danmark.

Tekst: Claus R. Hebor Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  Fotos: Claus Hebor og  West Cork Distillers
 
Historien starter i 2003, hvor vennerne Denis og Ger McCarthy samt John O’Connell kastede sig ud i en drøm om at have deres eget whiskeydestilleri. Brødrene Ger og Denis var dybhavsfiskere, som så større muligheder – og meget mere sjov – i at producere god whiskey, og deres ven John var Research & Development Scientist for en stor aktienoteret føde- og drikkevarevirksomhed. 
Alle tre venner var inspireret af den stolte historie i West Cork med lokale kvalitetsfødevarer og farmprodukter, og da fiskerierhvervet var for nedadgående kunne de samtidig se en mulighed for at skabe nye arbejdspladser i dette meget smukke, men også meget afsondrede område i Irland, som bestemt ikke tiltrækker virksomheder. West Cork er kendt som ”rebel county” i Irland, hvor de altid har været forrest i oprør mod englænderne, men også mod politikerne og den østlige elite i Dublin, og den hårdføre befolkning har opbygget en typisk ”vi kan sgu´ selv”-ånd. 
 
Nyt destilleri åbner 2019
Med den baggrund var de naturligvis overbevist om, at drømmen om et whiskeydestilleri ikke kunne gå galt, så de startede op i små forhold i den lille fiskerby Union Hall med 250 indbyggere på sydspidsen af Irland. Alt udstyr er håndlavet af de tre venner og deres eksperthjælpere på destilleriet, så udstyret er designet til at producere netop deres unikke drøm om en whiskey. West Cork Distillers var født.
I 2013 flyttede West Cork Distillers til nabobyen Skibbereen med godt 2.500 indbyggere, hvor de opbyggede destilleriet i en tidligere fødevarevirksomhed. 
Og siden er det gået stærkt for i slutningen af 2019 åbner de et nyt, stort og meget imponerende whiskeydestilleri samt et gin- og vodkadestilleri i helt nye bygninger i Skibbereen med besøgscenter, flot hal med tre skinnende pot stills og fire enorme lagerhaller, fyldt med whiskeytønder. En rivende udvikling på 15 år, som ikke kun viser foretagsomheden hos Denis, Ger og John, men som også dokumenterer den enorme udvikling for irsk whiskey, som den hurtigst voksende spiritus i verden målt i procent. Nye whiskeydestillerier popper op overalt i Irland, og hylderne overalt i verden bugner med nye, spændende irske whiskeymærker. 
 
Klimaet er idéelt til lagring
De tre venner i West Cork Distillers holder fast i den traditionelle irske whiskey, idet deres whiskey er destilleret tre gange og altid på pot stills. De anvender udelukkende irsk byg og korn, og en stor del af byggen malter de selv. Desuden fylder de kun pot still halvt op, således at spiritussen får mest mulig kontakt med kobberet, som giver endnu mere karakter til irsk whiskey. 
”Klimaet i West Cork er idéelt til lagring af whiskey”, fortæller John O´Connell under vores besøg på destilleriet i sommeren 2019. ”Vi ligger i det sydvestligste hjørne af Irland og er omgivet af den lune Golfstrøm, som giver området et meso-termisk klima med en relativ konstant temperatur året rundt. Lune vintre og kølige somre giver den mest harmoniske modning af whiskey, da store temperaturforskelle giver for hurtig lagring.”
Som de fleste andre irske whiskeydestillerier eksperimenterer de med forskellige tønder, og her i 2019 leverer West Cork Distillers følgende irske whiskeys:
  • Bourbon Cask - den traditionelle irske blendede whiskey
  • 10 års Single Malt - ufiltreret på 40% giver en meget let-drikkelig malt   
  • Black Cask – lagret i tønder, der er dobbelt brændte for øget smag
  • Cask Strength – med 62% får man den fulde whiskeysmag
  • 12 års Single malt – findes i tre varianter: sherry-, port- & rom-casks
Herudover producerer West Cork Distillers gin, vodka og poitín, da de i lighed med andre whiskeyproducenter har behov for at kunne sælge gin, vodka og poitín stort set direkte fra destillationsapparatet og dermed få indtægter til at dække de 5-10-12 års lagringstid, før den gode whiskey er klar til salg.
 
Omfattende smagning på irsk manér
Da vi har set både det gamle og nye destilleri inviterer John os på en smagning. Og med typisk irsk gæstfrihed bliver samtlige whiskeys, gin, vodka og poitín stillet frem. Og så er det bare med at smage sig frem, og man bliver endnu engang forunderet over, hvor forskellig whiskey kan smage afhængig af typen af tønde og længden af lagring. Vi slutter af med deres Garnish Island Gin, som er en meget velsmagende gin med masser af nuancer af blomster. Hvis man overhovedet vil blande tonic i den, så skal det være en meget blød, neutral tonic, som ikke tager magten fra den blomstrende gin.
”Vores Garnish Island Gin, der er opkaldt efter et paradis af en park indrettet på en lille ø i Bantry Bay, indeholder mange af de lokale og eksotiske planter fra denne ø, og vi har forsøgt at samle alle indtryk, dufte og farver fra øen i denne gin”, fortæller John under den meget omfattende smagning. ”Og tag endelig én mere…” fortsætter han med et smil. 
Som nævnt åbner deres besøgscenter først engang i slutningen af 2019 eller begyndelsen af 2020, men de har så sandelig allerede lært, hvordan man laver en særdeles god smagning i Irland.
I 2019 eksporterede West Cork Distillers whiskey, gin og vodka til mere end 35 lande over hele verden – og tillige i Danmark. Her kan man købe alle varianter af whiskey hos både vinspecialister samt online shops hos dagligvareforretninger, så West Cork Distillers har virkelig formået at komme ud på det brede marked, som ellers ofte er en forhindring for de små, uafhængige destillerier i Irland. 

West Cork whiskey og ”Skibbereen” hører sammen

Når man smager West Cork Whiskey, så hør den kendte sang ”Skibbereen”. Det giver oplevelsen og duften af West Cork Whiskey en ekstra historisk dimension. Skibbereen og West Cork var et af de steder, hvor kartoffelhungeren ramte hårdest fra 1845-1848. Ikke kun havde irerne intet at spise, men typisk blev de tillige sat ud af deres huse af de kyniske engelske landlords. Området er derfor kendt for stor udvandring, men også for deres oprørstrang. ”Skibbereen” er én af de mest kendte irske sange og handler om en far, der fortæller sin søn, hvorfor han forlod Skibbereen og udvandrede til Amerika. Sønnens respons med "Revenge for Skibbereen" er typisk for West Cork, som også bliver kaldt ”the Rebel County”:
 

Oh father dear, I oft-times hear you speak of Erin's isle
Her lofty hills, her valleys green, her mountains rude and wild
They say she is a lovely land wherein a saint might dwell
So why did you abandon her, the reason to me tell.

Oh son, I loved my native land with energy and pride
Till a blight came o'er the praties; my sheep, my cattle died
My rent and taxes went unpaid, I could not them redeem
And that's the cruel reason why I left old Skibbereen.

Oh well do I remember that bleak December day
The landlord and the sheriff came to take us all away
They set my roof on fire with their cursed English spleen
I heaved a sigh and bade goodbye to dear old Skibbereen.

Your mother too, God rest her soul, fell on the stony ground
She fainted in her anguish seeing desolation 'round
She never rose but passed away from life to immortal dream
She found a quiet grave, me boy, in dear old Skibbereen.

And you were only two years old and feeble was your frame
I could not leave you with my friends for you bore your father's name
I wrapped you in my cóta mór in the dead of night unseen
I heaved a sigh and bade goodbye to dear old Skibbereen.

Oh father dear, the day will come when in answer to the call
All Irish men of freedom stern will rally one and all
I'll be the man to lead the band beneath the flag of green
And loud and clear we'll raise the cheer, Revenge for Skibbereen!

 

.

 

 

.   
Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – april 2020


.


West Cork Distillers med de fire markante lagerbygninger i forgrunden ligger i det sydvestligste hjørne af Irland
 
West Cork Black Cask er lagret i dobbelt-brændte first-fill bourbontønder, der giver ekstra smag af vanilje og en lille snert af røg
 
Vennerne Ger og Denis med John i midten besluttede en sen aften i 2003 at lave et whiskeydestilleri, og i 2019 har de opnået eksport til 35 lande
 


John O´Connell foran de fire lagerbygninger er stolt over, hvor langt de tre venner er kommet på blot 15 år
 
West Cork Whiskey eksperimenterer med forskellige tønder samt brænding, således at de markedsfører mange glimrende varianter af irsk whiskey

I de fire enorme lagerbygninger er der irsk whiskey fra gulv til loft - og en umiskendelig duft fra The Angel´s Share
 
 Måske det allerførste foto fra aug. 2019 af det nye West Cork Destillery med de tre pot stills ud til hovedvejen. Her bliver også moderne besøgscenter med smagningslokaler.
 
 
Smagning er helt afgørende for whiskey, og under vores besøg var der rig lejlighed til at smage direkte fra destillatet samt fra tønder og flasker

 
Gå til top